niedziela, 11 grudnia 2011

15




Bułeczki ( z 3 mąk: kukurydzianej, pszennej i razowej) z czekoladą i marmoladą

Składniki:
 0,5 kg mąki (moze być pszenna, ja pomieszłam dałam trochę razowej, pszennej i kukurydzianej), szczypta soli,
8 dag margaryny,
2 jajka,
 szklanka mleka,
 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru kryształ,
 3-4 dag drozdży.
Wykonanie: Cukier kryształ połączyć z cukrem waniliowym dodać 2 jajka, sól i ubić. Margaryne roztopić i ostudzić. Do drożdzy dodać 2 łyzki mleka (letnie) ,łyżka cukru, 2 łyżki mąki - wymieszać i postawic do rośnięcia, gdy podrosną dodać do ubitych jaj oraz dodać reszte składników i uformować ciasto a następnie dodać margaryne. Postawić do rośnięcia. Następnie formować bułeczki, rogaliki co tylko chcesz:) Postawić na chwilkę na blaszy a następnie piec w 180 stopniach ok 40 minut. Do bułeczek mozesz dac co tylko chcesz. Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Z chęcią zjadłabym obie wersje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest szansa żebyś podała przepis? Uwielbiam razowe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułeczki z czekoladą.. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe bułeczki, ale super śniadanie. Z marmoladą albo masłem orzechowym poproszę <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bułeczki to ja zawsze (oprócz dzisiaj, bo chyba już niczego nie tknę po maratonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam twoje bułeczkowe poranki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba też niedługo spróbuje takie zrobić , wyglądają mega :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne, jak z cukierni, pełna profeska :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ajajj...ale wyglądają pysznie!
    co do placuszków z ricotty - są wspaniałe, takie śmietankowe i delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile ci wyszło bułeczek z tej porcji mąki ? 4 ?

    OdpowiedzUsuń